6 kulinārijas viltības no Japānas. Nekad, nekad neizlej rīsu ūdeni…

Katram ir atšķirīga attieksme pret ēdienu gatavošanu. Kāds to uztver kā rutīnu, pienākumu, ko nevar novelt uz citu pleciem, savukārt kāds gūst prieku no virtuvē pavadītā laika. Lai kā arī būtu, galvenais mērķis visiem ir viens – pagatavot gardu ēdienu, ko noteikti novērtēs visi ģimenes locekļi. Un tam palīdzēs daži japāņu kulinārijas triki, par kuriem pastāstīsim šajā rakstā!

1.Ievērojiet piecu krāsu likumu

Vai jums patīk japāņu suši? Ja jā, mums ir lieliskas ziņas – tas var kļūt par sabalansētu maltīti, svarīgi tikai izvēlēties pareizo variantu pusdienām. Lai to izdarītu, nemaz nav nepieciešams izpētīt katras suši esošās sastāvdaļas ķīmisko sastāvu – vienkārši pievērsiet uzmanību izmantoto produktu krāsai. Turklāt, tas attiecās ne tikai uz suši, bet jebkuru maltīti.

Tātad, pēc japāņu domām, veselīgam ēdienam vajadzētu sastāvēt no piecu krāsu sastāvdaļām: dzeltenas, sarkanas, baltas, melnas un zaļas. Piemēram, ja vakariņas tiek gatavotas no rīsiem, melnā sezama, burkāniem, gurķiem un sarkanām zivīm, tās var uzskatīt par līdzsvarotām. Pēc tāda paša principa ir vērts izvēlēties suši.

2.Neizlejiet, bet izmantojiet rīsu ūdeni

Japāņi ļoti reti izlej rīsu ūdeni, jo uzskata to par universālu sastāvdaļu ēdiena gatavošanā. Šeit ir daži veidi, kā varat izmantot šo sastāvdaļu:

Iemērc baklažānu – parasti dārzeni sagriež gabaliņos un pārkaisa ar sāli, lai atbrīvotos no rūgtuma. Bet japāņi šiem nolūkiem izmanto rīsu ūdeni. Pēc viņu domām, pietiek ar to, ka baklažānus desmit minūtes iemērc šajā cieti saturošajā šķidrumā, lai rūgtā garša pilnībā izzustu.

Sabiezē ēdienu – rīsu ūdenī esošā ciete lieliski noder sautējumu, buljonu, zupu un mērču biezināšanai. Turklāt tas piešķir ēdieniem vienmērīgāku tekstūru, neietekmējot galīgo garšu.

Palīdz atbrīvoties no nepatīkamām smakām un liekā sāls – īpaši tas attiecas uz zivīm, kurām ir ļoti intensīvs aromāts. Jebkuru zivi var arī mērcēt rīsu ūdenī un pēc pusstundas to atstās liekais sāls.

Starp citu, pēdējo triku var droši izmantot, lai noņemtu noturīgas smakas no plastmasas traukiem. Ielieciet tos rīsu ūdenī apmēram uz stundu un pēc tam noskalojiet ar tekošu ūdeni – tam vajadzētu palīdzēt.

3.Pievienojiet piekto garšu

Japāņu pavāri saka, ka ir nevis četras garšas, pie kurām visi ir pieraduši (salda, rūgta, skāba, sāļa), bet piecas. Pēdējais ir noslēpumainais umami, kam ir “olbaltumvielu” un gaļas piegarša. Lai ēdiens būtu nevainojams, noteikti pievienojiet tam kādu ar umami bagātu sastāvdaļu – tas palīdzēs saistīt pārējās sastāvdaļas. Šie pārtikas produkti ietver ne tikai sojas mērci, bet arī miso pastu, kaltētas sēnes un kaltētus dārzeņus.

4.Mazgājiet rīsus īpašā veidā

Kā jūs parasti mazgājat rīsus? Ieberiet nepieciešamo daudzumu caurdurī un pāris minūtes paturiet zem tekoša ūdens? Japāņi ir daudz skrupulozāki pret šo procesu. Viņiem pat ir īpašs termins, kas to raksturo – “togu”, kas tulkojumā nozīmē “asināt”.

Tīrīšanas shēma sastāv no vairākiem posmiem. Vispirms graudaugi jāpārlej ar ūdeni, vairākas reizes jāsamaisa un jānolej šķidrums (atkārtojiet trīs reizes). Tālāk iegremdējiet pirkstus mitros rīsos un samīciet graudus. Pēc tam rīsi atkal jānomazgā ar ūdeni. Un tā vairākas reizes pa apli. Rīsus var pagatavot tikai tad, kad ūdens kļūst dzidrs.

5.Dārzeņu žāvēšana

Vai esat pieradis konservēt vai sasaldēt dārzeņus un augļus ziemai? Bet japāņi dod priekšroku to žāvēšanai. Tiek uzskatīts, ka šī ražas novākšanas metode palīdz palielināt barības vielu koncentrāciju.

Sagatavju izgatavošana ir ļoti vienkārša. Lai to izdarītu, dārzeņus, kurus vēlaties žāvēt, sagrieziet piemērota izmēra gabaliņos (tie var būt burkāni, ķirbji, baklažāni utt.), izklājiet tos uz cepešpannas un atstājiet pāris dienas nožūt labi vēdināmā vietā. Varat tos novietot uz palodzes vai iznest uz balkonu. Vai, ja vēlaties paātrināt procesu, varat uz pāris stundām ielikt cepeškrāsnī, kas ieslēgta minimālā režīmā, vienlaicīgi atstājos vaļā durvis.

Šī būs lieliska sastāvdaļa jau iepriekš minētās piektās garšas radīšanai!

6.Tomātu kvalitātes pārbaude

Izvēloties tomātus, galvenokārt koncentrējamies uz izskatu: lai nebūtu plaisu, sapuvušas vai bojātas vietas utt. Japāņu pavāri ir pieraduši veikt kvalitātes pārbaudes arī mājās. Viņi liek tomātus bļodā, kas piepildīts ar ūdeni, un vēro to “uzvedību”: ja dārzeņi grimst, tad tie ir garšīgi un droši var ēst neapstrādātus. Ja tie peld virspusē, labāk tos apstrādāt, piemēram, pagatavot sautējumu vai tomātu mērci. Tas ir saistīts ar cukura daudzumu augļos. Ar augstu cukura saturu tomāta blīvums kļūst lielāks nekā ūdens blīvums, un tas nogrimst. Un jo saldāks dārzenis, jo garšīgāks.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment